Bőrápolási tippek / termék összetevők

A peptidek a kozmetikai iparág igazi szupersztárjai, első helyen állnak a bőröregedés elleni küzdelemben és a ráncok csökkentése elleni harcban.

BŐRÁPOLÁSI TIPPEK / TERMÉK ÖSSZETEVŐK

Peptidek: Az öregedésgátló összetevők szupersztárjai a kozmetikumokban

Az öregedés azt jelenti, hogy a rugalmas kollagén rostok hálózata egyre gyengül a szabad gyökök évek óta tartó támadásának köszönhetően, így a sejtek belefáradnak a folyamatos osztódásba. Ahhoz, hogy ezt a folyamatot meg tudjuk fordítani, a bőrnek egy kezdeti szikrára lesz szüksége.

A kutatások alátámasztják, hogy a peptidek, mint a bőröregedés elleni küzdelem non plusz ultra fegyverei, rendelkeznek ilyen potenciállal. Feladatuk nem más, mint eltüntetni a ráncokat és az öregedés egyéb jeleit a bőrön, valamint feszesíteni és újra megerősíteni azt.

Mivel a peptidek természetüknél fogva mindenhol jelen vannak a szervezetünkben és a természetes vagy természetazonos anyagokról ismert, hogy nagyon jól tolerálhatóak, úgy tűnik, megvan a kulcs az örök fiatalsághoz. Mit nyújtanak ezek a hatóanyagok? Tényleg annyira jók, mint ahogy a szakértők állítják?

Mik is azok a peptidek valójában?

Alapvetően a peptidek kis fehérjék, amelyek néhány (oligopeptid) vagy sok (polipeptid) aminosavból állnak. Számtalan funkciót látnak el a szervezetben, attól függően, hogy milyen összetételűek és melyik területen tevékenykednek.

Előnyük a fehérjékkel szemben, hogy sokkal kisebbek, ezért jobban be tudnak hatolni a bőr belsőbb rétegeibe, hogy elérjék tényleges hatásuk helyét, ami igencsak mélyen van. Különösen a kisebb oligopeptidek kerülnek egyre inkább a tudomány fókuszába. Ha az első aminosavat egy zsírsavhoz is kötjük, a behatolási képességük tovább fokozódik.

Annak köszönhetően, hogy nagyon jól tolerálhatóak, minden bőrtípusra alkalmasak, így képesek erősíteni a bőr barrier funkcióit.

 

A PEPTIDEK MŰKÖDÉSE:

Valójában nem beszélhetünk nagy általánosságban a peptidekről, mint gyűjtőfogalomról, hiszen annyira sok különböző fajtájuk létezik, hogy valamennyi más funkció ellátásáért felel.

Funkciójuk szerint osztályozhatjuk őket, például:

  • A neuropeptidek ellazítják az izmokat (például acetil-hexapeptid (Argireline))
  • A matrikinek stimulálják a kollagén szintézist (pl. palmitoil-pentapeptid)
  • Az antidiuretikus hormonok elősegítik az akvaporinok képződését, amelyek megkönnyítik a víz átjutását a membránon
  • A növekedési faktorok aktiválják a sejtosztódást és az anyagok szállítását

De ez még nem minden. A peptidek továbbá, ahogy a receptorok az információt fiziológiai funkciókká alakítják át:

  • gátolják a gyulladást
  • fellépnek a baktériumok és gombák elleni harcban
  • serkentik a sejtek regenerálódását, vitalitását, megújulását és növekedését
  • elfogják a szabad gyököket (antioxidánsok, például dimer peptidek, glutation)
  • növelik a bőr oxigénfelvevő képességét és nedvességtároló képességét (pl. poli-γ-glutaminsav)
  • serkentik a hajnövekedést és gátolják a kopasz foltok terjedését
  • Az öregedésgátló kozmetikumok területén például a Palmitoyl Pentapeptide-4, Dipeptide Diaminobutyroyl és Benzylamide Diacetate peptidek jelentősen csökkenthetik a ráncok mélységét és szélességét, valamint rugalmassá és tömörebbé teszik a bőrt.

A hatás azonban csak addig mondható tartósnak amíg a peptid tartalmú termékek folyamatos használatban vannak. Ha megszakad a peptid alapú ápolási rutin, a bőr eredeti állapota fokozatosan visszaáll. A tartós eredmény érdekében a rendszeres és folyamatos használat elengedhetetlen. Ez különösen vonatkozik a bőr felszínén ható anyagokra és a neuromuszkuláris peptidekre.

ELŐÁLLÍTÁS ÉS HASZNÁLAT

A peptideket általában biotechnológiai úton állítják elő, modulálják és kozmeceutikumok (rendkívül hatékony, biológiai aktivitású hatóanyag-kozmetikumok) formájában értékesítik. A bőrápoló termékek természetes (például csecsemőmirigy- vagy kolosztrumpeptidek) vagy természetazonos peptideket is tartalmazhatnak, de csak azok, amelyek technológiai szempontból hordozórendszerrel párosulnak. Kikerülik a bőr saját védekező mechanizmusait és célzottan a bőr adott rétegeibe irányulnak, ahol kifejtik hatásukat.

Figyelem: A gyártók többsége szereti megspórolni a hordozóanyagokat, így a peptidek egyáltalán nem képesek beváltani az ígért hatást. Az általunk használt peptidek többsége liposzómálisan kapszulázott, ami ezt a folyamatot lehetővé teszi.

A hatás eléréséhez a megfelelő hatóanyag mellett a hatóanyag koncentráció is meghatározó. Ha a kozmetikai gyártó nem tartja be az ajánlott koncentrációt, az öregedésgátló hatás gyorsan nullára csökken. Sok gyártó gyakran a legkisebb dózisban használja a peptideket, amivel kizárólag marketing célokat erősít, de a termék hatékonysága messze nem lesz igazi. A peptidek ugyanis a kozmetikumok legdrágább alapanyagai közé tartoznak.

Ideális esetben a peptideket más értékes összetevőkkel (például A-, C-, E-vitaminnal, B5-pro-vitaminnal, hyaluronsavval stb.) kombinálják.

 

BIZONYÍTOTT HATÉKONYSÁG?

A peptidek felfedezése még viszonylag újkeletű az öregedésgátló összetevők palettáján, így egyes anyagok hatékonyságára és tolerálhatóságára vonatkozó hosszú távú klinikai vizsgálatok még váratnak magukra. Az in vitro vizsgálatok (sejttenyészetekben) és néhány humán vizsgálat eredményei azonban már nagyon ígéretesnek bizonyulnak.

Klinikailag azonban már bebizonyosodott, hogy a kollagénfokozók, mint például a Palmitoyl Pentapeptide-4 vagy a Matrixyl Synthe 6 valójában új kollagén képződéséhez vezetnek, és újjáépítik az elöregedett vagy sérült sejteket (azaz csökkentik a ráncok mélységét és szélességét). Tanulmányi eredmények szerint 8 héten belül 30-100%-kal csökkenthetik a ráncokat. Az argireline humán vizsgálatokban is hatásosnak bizonyult, ugyanis kimutatták, hogy 30 napon belül akár 30%-kal is csökkentheti a ráncok mélységét a Botox toxikus eljárásával szemben.

A peptidek és vitaminok együttese valószínűleg a legjobb kombináció a hatékony bőrfiatalításhoz.

Magic Wrinkle Stop: Expressz hatású lifting

Manapság a sima, egyenletes bőr a vitalitás, a fiatalos szépség és a jólét összetéveszthetetlen jele. Bőrünk azonban túl gyakran küzd a kimerítő élettel, a stresszel és a kedvezőtlen étkezési szokásokkal, valamint a progresszív öregedési folyamatokkal. Az évek múlásával az arcbőr egyre ráncosabbá, szürkébbé válik, ellenálló képessége, rugalmassága, regeneráló képessége csökken.

A Magic Wrinkle Stop ránctalanító szuperkoncentrátum gyorsan új erőt ad a bőrnek, sima és harmonikus, ragyogással teli felületet kölcsönözve neki, ami annak köszönhető, hogy a természet legjobb hatóanyagait egyesítettük egy formulában.

A Parazsázsa és társai a fiatalos bőrért

Annak érdekében, hogy a bőr visszanyerje a fiatalosságát, Magic Wrinkle Stop szuperkoncentrátumunkat különösen innovatív és gyorsan ható összetevőkkel dúsítottuk, ezért képes tartósan, láthatóan kisimítani és feszesíteni a bőrt. A parazsázsa, a hyaluronsav és a peptidek pontosan ott fejtik ki hatásukat, ahol a ráncok és finom vonalak megjelennek – a bőr mélyén.

Mindegyik összetevő egy meghatározott feladatot lát el, amelyek együttesen szinergikusan hatnak. Összességében az eredmény egy rendkívül hatékony gyógymód, amely megfordítja az idő kerekét.

Parazsázsa kivonat (Acmella Oleracea kivonat)

A parazsázsát gyakran gyógynövényes Botoxnak is nevezik. A benne található spilanthol hatóanyag mélyen behatol a bőrbe és ellazítja az arcizmokat, gyengéden csökkentve a ráncokat. Ezenkívül a pozitív hatással van a bőr kollagénhálózatára, rendszeres használatával a bőr sokkal nyugodtabbnak és összességében kisimultabbnak mutatkozik.

Erőteljes peptidek (Palmitoyl Tripeptide-5/7)

A Palmitoyl Tripeptide- 5/7 új peptidek, melyek nagyon erős ránctalanító hatással bírnak. Ezek a peptidek mélyen behatolhatnak a bőr belső rétegeibe, ahol elkezdik serkenteni a kollagén képződést. A kollagén viszont magas szakítószilárdságú, ugyanakkor alacsony rugalmasságú fehérje. Szerkezetet és feszességet ad a bőrnek, így serkentve a sejtmegújulást és a bőr regenerációs képességét, miközben láthatóan csökkenti a ráncok mélységét.

Peptidek – kozmetikai termékcsaládunk titkos szupersztárjai

Az erőteljes peptidek felelnek a bőr feszesítéséért azáltal, hogy serkentik a kollagén regenerációját.

A Youth Wonder, a Magic Wrinkle Stop, a Youthing Elixir Supreme, a Miracle Mask, a Youngernizer vitaminkrém, a Hyaluron 3 és a Diamond Dream Cream termékei mind magas koncentrációjú peptideket tartalmaznak.

Két szérumunk: a Youth Wonder vagy a Magic Wrinkle Stop rendszeres használata az teljes arcon és a dekoltázson alkalmazva (akár otthon is) láthatóan csökkentheti a ráncokat és regenerálhatja a bőrt. Ez a két szérum együttes használata tavaszi üde hidratált megjelenést kölcsönöz a bőrnek!

Az eredeti német szöveg magyar fordítása, Alexandra Kopold-Schütz, az Age Attraction alapítója tollából.