Növényi hyaluron – a legnagyobb blöff

A növényi eredetű hyaluronsav nagyon távol áll a biotechnikailag előállított, valódi hyaluronsavtól.

A közelmúltban néhány kozmetikai gyártó elkezdett forgalmazni „botanikus” vagy más néven „növényi eredetű” hyaluronsavat, amit a valódi hyaluronsav természetes alternatívájaként hirdetnek. Ez elsőre nagyon vonzónak hangzik, azonban alaposabb vizsgálat során kiderül, hogy a fogyasztók megtévesztéséről van szó. A növényi eredetű hyaluronsav ugyanis nem több, mint egy olcsó növényi bőrhidratáló.

A gyártók teljes mértékben elhallgatják, hogy a vízmegkötő hatása meg sem közelíti a valódi NA hyaluronét, ami nátriumsó alapú (NA), és különleges biotechnológiai eljárással állítják elő. Hosszú évek kutatásai során a többlépcsős hyaluron komplexet kifejezetten arra fejlesztették ki, hogy helyreállítsa a bőr rugalmasságát és feszességét. Ezzel szemben a növényi eredetű hyaluronsav általában a Cassia Angustifolia mag kivonatából készül. Ezt az indiai gyógynövényt jellemzően emésztőrendszeri megbetegedések során alkalmazzák a gyomor és a bélrendszer víztartalmának növelésére.

A növényi eredetű hyaluronsav tehát határozottan nem alternatívája a biotechnológiai eljárással előállított, valódi NA hyaluronsavnak.

A nyersanyagtermelők saját tanulmányai alapján az NA hyaluronsav 25-35-szörösen nagyobb vízmegkötő erővel bír a bőrben. Továbbá a növényi poliszacharidok molekulatömege jóval nagyobb, ami megnehezíti a bőrbe való bejutásukat. Anti-ageing szempontból pedig különösen fontos, hogy kis molekulatömegű legyen a hyaluronsav, hiszen így képes mélyebbre hatolni a sejtekbe, ahol intenzívebb és tartósabb hatást fejt ki a ráncok ellen.

A növényi eredetű hyaluronsav tehát leginkább egy egyszerű hidratáló krém hatásával ér fel, amihez képest viszont meglehetősen drága. Szóval ne hagyjátok megtéveszteni magatokat! Mielőtt kozmetikumot vásároltok, mindig alaposan vizsgáljátok meg az összetevők minőségét és eredetét.