Hogyan tisztítsd az arcod?

A mindennapos tisztítás hihetetlenül fontos lépés a szép bőrhöz. De mivel és hogyan végezd, hogy ne árts vele a bőrödnek? Összegyűjtöttük neked a hatékony arctisztítás 7 aranyszabályát.

1. Naponta kétszer – nincs kivétel!

A leggyakoribb hiba, amit elkövethetsz, ha túl keveset vagy túl sokat tisztítod a bőrt. A legideálisabb, ha reggel, felkelés után eltávolítod az alvás közben keletkezett szennyeződéseket, majd este újra megtisztítod a sminktől és a napközben rárakódott portól, baktériumoktól. Néha csábító, hogy magadon hagyd a sminket, és csak ledőlj aludni, de ezzel akár hetekre felboríthatod a bőröd egyensúlyát, mert a smink eltömíti a pórusokat, és blokkolja a sejtek egészséges működését. A túlzásba vitt arctisztítás szintén káros lehet, mert hosszú távon felgyorsítja a bőröd öregedését.

2. Használj intenzív hatóanyagokat

A sima víz csupán a felét távolítja el az arcodra rakódott szennyeződéseknek, a sminket pedig szinte egyáltalán nem. A professzionális arctisztító termékek ezzel szemben arra lettek kifejlesztve, hogy tökéletesen megtisztítsák a pórusaidat. Ez különösen fontos akkor, ha mindennap sminkelsz, vagy érzékeny, könnyen irritálódó bőröd van. Keresd az olyan speciális összetevőket, mint a niacinamid formula, ami gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásával már lemosás közben regenerálja a bőröd és segít megőrizni a rugalmasságát.

3. Vigyázz a bőröd természetes egyensúlyára

A bőröd faggyúrétege felelős szinte minden problémáért, amivel szembe kell nézned, a fénylő, zsíros arctól egészen a pattanások és az akné kialakulásáig. Ám sokszor elfelejtjük, hogy rendkívül pozitív hatásai is vannak. Ez a réteg óvja ugyanis a bőrödet a külső szennyeződésektől, a kiszáradástól, valamint rengeteg E vitamint tartalmaz, ami segít lassítani az öregedési folyamatot. Ha ezt a faggyúréteget durva tisztítással teljesen eltávolítod, akkor kiszárad a bőröd, bejutnak a baktériumok és gyulladást okoznak. Ezért mindig olyan arctisztítót válassz, ami alaposan eltávolítja a szennyeződéseket, miközben megőrzi azt az egészséges faggyúréteget, amire szükséged van. Problémás bőr esetében ez különösen fontos, hiszen ha kiszárítod a bőrt, azzal csak arra kényszeríted, hogy még több faggyút termeljen, és csak fokozod a meglévő problémákat.

4. Mindig moss kezet előtte

Elsőre jelentéktelennek tűnhet, ezért sokan kihagyják ezt a lépést. Ám ha jobban belegondolsz, mennyi szennyezett felülettel érintkezik a kezed egy nap során, megérted, hogy miért fontos megtisztítanod, mielőtt az arcodhoz érsz.

5. A forró víz a bőröd ellensége

A meleg víz segít kitágítani a bőröd pórusait, amitől hatékonyabb és mélyebb lesz a tisztítás. De a túl forró víz kiszáríthatja és irritálhatja a bőröd. Használj kézmeleg vizet a tisztításhoz, majd a lemosást hideg vízzel végezd, ami gyengéden visszazárja a pórusokat.

6. Soha ne dörzsölj!

Mindig gyengéd, körkörös mozdulatokkal tisztítsd az arcod. A durva, dörzsölő mozdulatok azt a látszatot keltik, hogy hatékonyabb, intenzívebb a tisztítás, de valójában csak irritálják a bőröd, és még több problémát okozhatnak. Ugyanez igaz az arcod szárazra törlésénél is. Gyengéden itasd le a nedvességet, soha ne dörzsöld. A törölköződ pedig mindig legyen tiszta, hogy ne juttass vissza baktériumokat a frissen mosott arcodra.

7. Az arclemosó kendő csak ideiglenes megoldás

Ha edzés után vagy napközben gyors tisztításra, sminkeltávolításra van szükséged, nyugodtan használj arctisztító kendőt. De fontos tudnod, hogy ez nem helyettesíti a mindennapos arctisztítást. Amikor hazaérsz, vagy legkésőbb lefekvés előtt, mindig tisztítsd meg alaposan a pórusaidat a megmaradt szennyeződésektől.