Tűvel vagy tű nélkül?

Hogyan válassz kezelést? Tények és tévhitek a mezoterápiáról.

A kozmetikai eljárások hosszú évekig csupán tisztító és masszázs kezelésekből álltak. Ezek rövid távon látványosnak bizonyultak, ám fényévekre voltak attól, hogy valódi megoldást nyújtsanak a bőr öregedésére.  Majd megjelent a mezoterápia, az első olyan innováció, ami középutat jelentett a hagyományos kozmetika és a plasztikai sebészet között. Néhány év leforgása alatt robbanásszerűen elterjedt a világban, és ma már szinte minden sarkon találni mezoterápiás kezelést.

De mi a különbség köztük, és hogyan válassz kezelést? A következőkben részletesen bemutatjuk neked az egyes kezeléstípusok előnyeit és hátrányait.

 

Orvosi tűs kezelések – Hatékony és fájdalmas

Az orvosi tűs mezoterápia elképesztően hatékony eljárás a bőr fiatalítására, regenerálására vagy a lokális zsírbontásra. Kizárólag orvosok végezhetik a kezelést, amely során 2-5 mm hosszú, hajszálvékony tűkkel szúrják át a bőrt, steril körülmények között. Azonban a helyi érzéstelenítés ellenére is rendkívül fájdalmas beavatkozásnak számít, melyet a hosszú távú eredmény érdekében rendszeresen meg kell ismételni. Ha szakszerűen és steril körülmények között végzik, akkor kevés az esély mellékhatásokra, azonban a kezelés erősen invazív jellege miatt előfordulhatnak olyan problémák, mint például a hiperpigmentáció.

 

Kozmetikai tűs kezelések – A mezoterápia szürke zónája

Mivel a tűs mezoterápiát szigorúan csak orvosok végezhetik, ezért létrejött egyfajta szürke zóna a mezoterápiában: a kozmetikai tűs kezelések. Ez egy minimálisan invazív kezelés, ahol a tűk hossza maximum 0,5 mm lehet. Éppen ezért a hatása jóval kisebb, mint az orvosi tűvel végzett kezeléseké. A legnagyobb kockázatot a bőrbe bevitt kozmetikumok rejtik, hiszen ha nem alkalmasak a tűvel való kezelésre vagy nem teljesen sterilek, az súlyos fertőzéshez és gyulladáshoz vezethet. A lehetséges mellékhatások és a kezeléssel járó fájdalom miatt számos kozmetikus elzárkózott ettől a módszertől.

 

Tű nélküli mezoterápia – Innováció vagy átverés?

A technológia fejlődésével sorra jelentek meg a tű nélküli kezelések, melyek fájdalommentes alternatívát kínáltak a mezoterápiára vágyóknak. Sok kozmetikus bízott bennük, de szép lassan rá kellett jönniük: ugyanolyan hatásuk van, mint egy ultrahangos kezelésnek, csak háromszor annyiba kerülnek.

Az igazi áttörést a tű nélküli mezoterápiában a német mérnökök által fejlesztett Meso Laser készülék hozta el. Egyedülálló elektroporációs technológiája úgynevezett „elektromos kapukat” nyit meg a bőrben, amiken keresztül az aktív hatóanyagok bejuttathatóak a szöveti rétegekbe. A kezelés végeztével ezek a kapuk bezáródnak, a hatóanyagok pedig bent maradnak, és ott fejtik ki hatásukat, ahol valóban szükséges. Mindezt teljesen fájdalommentesen, a bőr sérülése nélkül.