Korona vagy átok?

Hányszor mondjuk: kihullik ettől a hajam … , de mi is áll a valódi hajhullás mögött?

Nők rettegett mumusa, férfiakat sem kíméli, bár sokak szerint a kopaszság férfiasabb megjelenést kölcsönöz :-)

Mikor beszélünk egyáltalán hajhullásról?

Arról, hogy egészséges vagy már kóros mértékben hullik a hajad, számolással győződhetsz meg: ha a hajkefében több mint száz hajszálat találsz egy fésülködés után, akkor már elkezdheted keresni az okokat. Nézd át fejbőrödet, hogy egyenletes vagy foltos hajhullással állsz-e szemben, és mielőbb fordulj bőrgyógyászhoz, illetve háziorvoshoz: már egy vérvétel is felfedheti alappangó problémát, a hajszálak mikroszkópos elemzése pedig további okokat tárhat fel.
 A bőrgyógyász vagy hajgyógyász előbb alaposan kikérdez, - Valóban sok (több mint napi 60-100) hajszál potyog-e ki? Mióta észlelhető a jelenség? -, majd szemügyre veszi a fejbőrödet és a hajszálakat. Néhány szálat olykor ki kell tépnie, vagy egy láthatatlanul pici helyen leborotválja a hajat, s pár nap múlva visszarendeli. A hajhullás tüneteiből megbízhatóan megállapítható, hogy milyen irányban kell tovább vizsgálódni.

A nők egyik jellemző problémája a foltos hajhullás (alopecia areata), ami többnyire valamely rejtett gyulladás nyomán jelenik meg. A következő lépés rendszerint az okként feltételezhető gyulladásos góc kinyomozása: fel kell keresni a nőgyógyászt és urológust, a fogorvost, a fül-orr-gégészetet, vérvétel, belgyógyászati vizsgálat, hasi ultrahang következik. Ha sikerül nyomára bukkanni és kezelni, akkor a gyulladás megszüntetésével a hajhullás is megáll. Ezzel párhuzamosan a bőrgyógyász is javasol a hajat erősítő, kiegészítő kezelést. Előfordulhat, hogy a gyulladás rejtve marad, de a hajszálak mégis kitartóan erről árulkodnak. Ebben az esetben megfelelő táplálkozással, hajszeszekkel lehet segíteni a hajhagymáknak, és bizonyos idő után érdemes megismételni a góckeresési procedúrát, ami előbb-utóbb sikerrel szokott járni. Azonban nem mindig a gyulladás a bűnös...

Hormonális okok

A nők ösztrogén hormonjai meghosszabbítják, az androgének lerövidítik a haj növekedési (anagén) szakaszát. A nőknél a serdülőkor után a petefészek ösztrogén- és progeszteron-termelése a meghatározó, de nagyon kis mennyiségben androgének, tesztoszteron is termelődik a petefészekben és a mellékvesében. Ha valamilyen oknál fogva az androgének relatív túlsúlyba kerülnek, akkor az azokra, egészen pontosan a tesztoszteronból képződő dihidro-tesztoszteronra (DHT) érzékeny hajhagymák anagén fázisa lerövidül, és férfias (androgenetikus) hajhullás kezdődik. Ez a kopaszodás nőknél jóval ritkább, mint a férfiaknál.

Szerencsére a nők nagy részénél - mintegy 70 százalékánál - ez a hajvesztés feminin típusú. Ez azt jelenti, hogy a fejen nagyjából egyenletesen ritkul a haj, nem képződnek kopasz foltok, mint a férfiaknál. A ritkulás nem a forgó és a hajkörvonal területén, hanem a fejtető közepén vagy a választéknál indul el. Akkor szokott gondot okozni, ha olyan mértékű, hogy már a fejbőr is erősen áttűnik a hajon. A férfias vonásokat mutató testszőrzettel rendelkező nők hajlamosabbak az androgenetikus hajhullásra. Rájuk jellemzőbb az androgenetikus hajhullás másik, maszkulin típusa, amikor is a kopaszodás a férfiakhoz hasonlóan zajlik. Ennek a jelenségnek kissé több figyelmet kell szentelni, mert hormonbetegség vagy daganat is okozhatja.
A hormonkoncentrációk megváltozása révén okozhat hajhullást a fogamzásgátlók szedésének abbahagyása vagy valamilyen pajzsmirigy-bántalom.

A hajnak is van változókora

A változókor a hajat is érinti. A petefészek működése szabálytalanná válik, majd leáll, s ezzel párhuzamosan az ösztrogén- és progreszteron-termelés is csökken, az androgén hormonok relatív aránya egyértelműen nő. A DHT-re érzékeny szőrtüszők sorvadásnak indulnak. Ellenszere külsőleges antiandrogén hatású, ösztradiol, illetve kortizon-tartalmú hajszeszes bedörzsölés lehet, vagy alapos kivizsgálás után hormontartalmú gyógyszerek (alfatradiol, a tesztoszteron DHT-vé való átalakítását végző enzimet gátló ösztrogén-származék), egyes fogamzásgátlók szedése is szóba jöhet. A kopaszodásra családi hajlamot mutató hölgyek jó, ha tudják, hogy itt csak az időben elkezdett és folyamatosan fenntartott kezelés segíthet, mert csak a még élő és működő szőrtüszők menthetők meg.

Áldott állapot áldatlan problémája lehet

A várandós kismamák megszépülésének lehet böjtje. A babaváró hónapok alatt hajuk fényesebb, szebb lesz. Ezt a progeszteron és ösztrogén hatásnak köszönhetik, mely hormonok meghosszabbítják az anagén fázist. A lecsökkenő hormonszinttel hirtelen a rendes aránynál több hajszál kényszerül katagén, majd telogén fázisba, amit a kismamának az egyszerre kihulló sok haj jelez. Körülbelül fél évbe, kilenc hónapba telik, mire visszaáll a különböző fázisban lévő hajszálak szokásos aránya és az ehhez társuló normális mértékű hajhullás.

Fogyókúra (egészségtelen étkezés / vitamin hiány), amikor a kilók mellett a hajadat is elvesztheted

A hajhagyma gyorsan osztódó sejtjei különösen érzékenyek a szervezetbe vagy a fejbőrre kerülő különböző vegyszerekre (például hajfestéskor, daueroláskor alkalmazott szerekre), mérgekre (hajápoló szerekben található kőolajszármazékok, SLS (Sodium Lauryn Sulfate) – felület aktív anyag, megbontják a bőr természetes védőrétegét, valamint a tápanyaghiányra. Nem szándékosan, de sokan a kilókkal együtt a hajukat is veszítik. A vitamin- és nyomelem-hiány nem azonnal bosszulja meg magát, hanem a hiány beállta után mintegy két hónappal. Bizony sok rejtélyes eredetűnek tűnő hajhullásnak lehet okozója a helytelen fogyókúra. Az, aki szakember nélkül egymaga akar úrrá lenni hajhullásán, híján maradhat e fontos információnak, fejbőre pedig a hatékony kezelésnek, a megfelelő tápanyag-pótlásnak. A legjobb persze a megelőzés és a teljes értékű táplálék bevitele fogyókúra idején is.

Genetika / örökletes

A felmérések szerint mintegy 60 százalékban - örökletes tényezőktől függ, hogy a fiatalkori hajból, milyen változásokon keresztül milyen időskori haj válik.

Divat (túl szoros hajviselet, egészségtelen hajápolási szokások)

Stressz

A fizikai illetve lelki trauma szintén állhat a hajvesztés mögött, mivel korunk egyik népbetegsége civilizációs ártalom így

talán a legnehezebben kivédhető. A jó hír az, hogy amennyiben sikerül rajta úrrá lennünk akkor a hajveszteség általában közel 6 hónap után visszanyerhető.
Az okok felismerése szerencsés esetben a lehetséges megoldást is hozza magával. Így életmódváltás, hajápolók megfelelő megválasztása, hajviseleti szokások megváltoztatása, megfelelő táplálkozási mód is segíthet. A hormonális okok esetén az orvosi kezelésen túl nagyon nagy segítséget nyújthat olyan ápolás, amely természetes módon (fitoösztrogének) segítségével indítja be a gyógyulást (Hair Booster)