Illatanyag mellett és ellen...

Nem minden mérgező ami illatos! Hogy is van ez?

Az illatanyagok az egyik legkényesebb téma a káros összetevők között. Miért? Az első természetes reakciónk, amikor valamit ki szeretnénk próbálni és eldönteni, hogy nekünk való-e vagy sem, az, hogy megszagoljuk …. ha tetszik az „élmény” akkor pedig ki is próbáljuk.

Parfume, Fragrance - szintetikus illatanyagok

Ez alatt a kifejezés alatt természetes vagy mesterséges illatanyagok egy meg nem határozott keverékét kell érteni. Ezek az anyagok azonban a legerősebb allergének közé tartoznak és rákkeltőek is lehetnek. Gyakran egyéb kellemetlen szagú és irritáló anyagok elfedésére használják.
Egyes források szerint szerepük van több betegség - pl. autizmus, sclerosis multiplex, Altzheimer-kór, Parkinson-kór, dislexia, disgraphia, migrén, epilepszia - kialakulásában is. Sajnos a legtöbb terméken nem tüntetik fel külön az illatanyagok összetételét: vannak közöttük ártalmatlan természetes illatok és erősen allergének, rákkeltők, agykárosítóak is.
INCI szerint így találhatók: Amylcinnamyl Alcohol, Amyl Cinnamal, Cinnamyl Alcohol
Cinnamal, Citral, Coumarin, Eugenol, Fragrance, Geraniol, Hydroxycitronellal, Isoeugenol, Parfum.

Természetes illatanyagok (nem káros összetevők!!!)

A természetes illatanyagok lehetnek növényi vagy állati eredetűek.

A leggyakrabban használt állati eredetű összetevők az ámbra (ámbrás cet gyomrából), mósusz vagy pézsma (tibeti hegyi szarvas illatmirigyéből) és a cibet (macskaféle mirigyéből). Az állatok védelmében ma már szintetikus illatanyagokat használnak. Az eredeti növényi illóolajok előállítása nagyon drága, rengeteg virág illetve egyéb illatos növényi rész szükséges az illatanyag kinyeréséhez. Jellegzetesen friss, üde illatjegyek: bergamott, citrus, írisz, narancsvirág, klorofill, levendula. Nehéz, intenzív összetevők: mézaroma, fűszerek, balzsamok, mézgák, vanília, ámbra, pézsma, őszibarack. Sportos illatok: fenyőkivonat, faillatok, zöld fű, friss lomb.

Növényekből történő előállítás módjai:

Vízgőzdesztillációval:  pl. kakukkfű, geránium, kamilla
Oldószeres (többnyire alkoholos) kivonással hidegen vagy melegen, pl. levendula, rózsa, jázmin
Sajtolással (a citrusfélék gyümölcseinek héjából)
Fermentációval enzimek segítségével (pl. mustármagból, mandulamagból)

Szakértők szerint az aromákat az orr hátsó részében lévő idegvégződések érzékelik, és a jeleket az agy limbikus rendszerébe továbbítják. A limbikus rendszer befolyásolja a hypothalamus működését, márpedig ez irányítja a hipofízist, amely központi szerepet játszik a szervezet hormonháztartásának irányításában.
Az illóolajok (illatanyagok) bejuthatnak a testbe más módon is, például a bőrön keresztül, mely a test legnagyobb szerve, az illóolajok apró molekulái felszívódnak a bőrön keresztül. Azután feloldódnak a test zsírszöveteiben és testnedveiben. Így a keringés révén eljuthatnak a nyirok- és véráramba, ezeken keresztül ellazítanak, illetve stimulálnak, méregtelenítenek és regenerálnak.

 

Figyelj jobban magadra! Attól, hogy vonzó az illat, lehet, hogy csapdába csal!