Miért nem tesszük tele kozmetikumainkat vegyianyagokkal?

Mi az, amire feltétlenül figyelj, ha a szépséged mellett az egészséged is fontos...

PEG, parabén és mesterséges illatanyag mentes kozmetikumok

A szépülni vágyók részéről egyre nagyobb az igény arra, hogy tisztában legyenek azzal, hogy mit is rejt az reklámok által eladott és általuk megvásárolt kozmetikai tégely. Az, hogy mi káros és mi nem, nagyon sok szempontot figyelembe véve tudjuk eldönteni. Ha kicsit is utána nézünk, és akár a szakirodalmat is elolvassuk, akkor egy-egy anyagot megtalálhatunk mint veszélyes, akár rákkeltő összetétel, míg ugyan ezt az összetevőt egy másik forgalmazó egészségünk zálogaként is képes hirdetni  - ilyenek például a kémiai fényvédők.

Kezdjük egy kicsit az alapoktól...
Tudod, hogy melyik a legnagyobb szerved?
A BŐRÖD!

Funkcióját tekintve az egyik legkomplexebb szervünk, hisz egyszerre véd a környezeti hatásoktól, részt vesz a hőszabályozásban, energiaraktár és érzékszerv is. Nagysága kb. 2 négyzetméter súlya 8-10 kg. Felszíne, szerkezete és vastagsága változó!

Egyszerre várjuk el tőle, hogy megvédjen bennünket a környezeti hatásoktól, de persze azt is, hogy az általunk alkalmazott kozmetikum viszont átjusson rajta, és a kezelési célnak megfelelő összetevők sejtszintre be tudjanak épülni.

A védelmi szerepet a bőrünk a nap 24 órájában ellátja, annyira természetes számunkra, hogy eszünkbe sem jut, milyen következményekkel járhat, ha a bőrünk károsodik.

Ha Te is azok közé a nők közé tartozol, akik rengeteg időt és pénzt is fektetnek a szépségápolásba, az eredmények azonban nem mindig felelnek meg az elvárásaidnak illetve a szépséged mellett az egészséged is fontos, akkor érdemes odafigyelni a következőkre.

Az egészséges bőr az mindig szép, állapotára azonban rengeteg tényező hatással van. Ha valóban a bőrödnek és az aktuális állapotának megfelelő kozmetikumokat használsz, amely mentes az káros és irritáló hatásoktól, akkor professzionális eredményeket tudsz elérni az otthoni bőrápolásban is!
AZ INCI az egyetlen ami alapján el lehet eldönteni, hogy a kozmetikum hatékony-e, bőrbarát-e. Az INCI a tégelyen vagy csomagolásán megtalálható apróbetűs rész: a termék hivatalos összetevőinek a felsorolása. Ezek az anyagok kerülnek a bőrre, a hatóanyagoknak pedig bizonyítaniuk kell!
 

Lássunk pár fontosabb összetevőt részletesen:

PEG- (polietilén glikol) és PPG (polipropilén glikol) származékok

Oldószerként, emulgeálószerként és tenzidként szolgálnak. Megzavarják a bőr barrier (védekező) rétegét, és irritáló hatásúak. Az UV-sugárzás hatására káros peroxidokat képeznek, melyek az arra érzékenyeknél például a napallergiás aknét okozzák. Egyes polyethylenglykol emulgátorok bizonyos vizsgálatok szerint magasabb koncentrációban átjárhatóvá, s ezáltal a káros anyagokra veszélyeztetetté teszik a bőrt. Ha esetleg sérült a bőrfelületed, akkor különösen kerülni kell az említett PEG-eket tartalmazó kozmetikumokat.
Minél nagyobb a szám a követi PEG jelölését, annál "nehezebb", és bonyolultabb és károsabb a molekula. Vannak természetes olajokból kivont PEG-k, amelyek nem olyan károsak, mint kőolajból szintetizált társaik.
INCI-ben így találod meg őket: Ceteareth, Ceteth, Ceteoleth, Laureth, Oleth, PPG -polietilen glikol, PEG-4, -6, -8, -10, -12, stb., Polysorbat, Pareth, Steareth

Kémiai tartósítószerek - Parabének

Természetesen bármilyen kozmetikumról is legyen szó, akár letisztítók, krémek vagy dekor kozmetikai termékek, megfelelő tartósítás nélkül mindegyik baktériumok tárházává válik.

A kémiai tartosítószerek a kozmetikumok legtöbbjében megtalálhatóak, leggyakoribb formájuk: a parabének. A kozmetikai termékek gyakori szintetikus tartósítószerei nagy mennyiségben mérgezőek. A bőrünkön felszívódva könnyen bejutnak a szervezetbe (pl. egy frissen borotvált hónalj esetén a dezodorból, a felsértett bőrfelületre jutva), allergén és hormonális hatásúak, egyes kutatások szerint rákkeltőek. A parabének fő kockázata, hogy in vitro ösztrogénszerűen viselkednek, így a hormonháztartásra is hatással vannak. A legfrissebb kutatási eredmények szerint napsugárzás hatására háromszorosára gyorsítják a bőrsejtek öregedését! Vagyis: ha egy Anti-ageing készítmény összetevői között parabént (is) találsz, akkor biztos, hogy nem megfelelő terméket tartod a kezedben! 
INCI-ben így találod meg őket: etil-parabén, metil-parabén, propil-parabén, butil-parabén.

A tartósság megőrzésére természetes megoldást nyújthatnak egyes vitaminok pl. az E-vitamin, valamint esszenciális olajok, úgymint szőlőmag kivonat, citrom-, levendula-, teafaolaj. Kozmetikumokban további alternatívát jelenthet még az etilalkohol megfelelő koncentrációban történő használata, valamint alkoholos növényi kivonatok alkalmazása mint tartósítószer.

Mesterséges (szintetikus) illatanyagok

Az illatanyagok az egyik legkényesebb téma a káros összetevők között. Miért? Az első természetes reakciónk, amikor valamit ki szeretnénk próbálni és eldönteni, hogy nekünk való-e vagy sem, az, hogy megszagoljuk …. ha tetszik az „élmény” akkor pedig ki is próbáljuk.

Ez alatt a kifejezés alatt természetes vagy mesterséges illatanyagok egy meg nem határozott keverékét kell érteni. Ezek az anyagok azonban a legerősebb allergének közé tartoznak és rákkeltőek is lehetnek. Gyakran egyéb kellemetlen szagú és irritáló anyagok elfedésére használják.

Egyes források szerint szerepük van több betegség - pl. autizmus, sclerosis multiplex, Altzheimer-kór, Parkinson-kór, dislexia, disgraphia, migrén, epilepszia - kialakulásában is. Sajnos a legtöbb terméken nem tüntetik fel külön az illatanyagok összetételét: vannak közöttük ártalmatlan természetes illatok és erősen allergének, rákkeltők, agykárosítóak is.
INCI szerint így találhatók: Amylcinnamyl Alcohol, Amyl Cinnamal, Cinnamyl Alcohol, Cinnamal, Coumarin, Eugenol, Fragrance, Geraniol, Hydroxycitronellal, Isoeugenol, Parfum

Fontos! Az egészégre ártalmatlan, természetes illatanyag jelenlétet, sokszor megcsillagozott formában (pl. Age Attraction termékek esetében is) megjegyzéssel egészítik ki a gyártók, hogy a felhasználók tisztában legyenek az illatanyag garantáltan természetes mívoltával.
pl. **Organic Certified (KBA), aus natürlichen Duftstoffen

A természetes ugyanakkor hatékony ősszetevőket és természetes illatanyagokat tartalmazó készítmények alapanyagairól viszont tudni érdemes hogy horribilils árakban szerezhetőek be, hiszen előállításuk korlátozott és igen költséges eljárásokkal nyerhetőek ki az értékes összetevők. Ezért gyanakodj akkor, ha olcsó és jó minőségűnek reklámozott terméket tartasz a kezedben. Igazán magas minőséget olcsón nem lehet előállítani az alkalmazott összetevők magas beszerzési ára miatt. 

TÉNY:
 a "természetes" nem eleve jelent biztonságosat és a "kémiai" nem azt jelenti veszélyes. Ami igazán számít, a hivatalos független és szakértői kutatási eredmény.

LEGYÉL TUDATOS VÁSÁRLÓ, MERT EGÉSZSÉGESEN IS LEHETSZ SZÉP!

Kormanik Andrea
Age Attraction - szakmai koordinátor