Ez játszódik le a bőrödben az öregedési folyamat során!

Ismerd meg a folyamatot, az okokat és az innovatív eljárások közül is a leghatékonyabb megoldásokat. 

Ugyan úgy, mint az idő múlása, az öregedés is egy természetes folyamat. Ez a folyamat az egész testünket érinti:

  • átalakulnak fokozatosan a szerveink (pl. a bőr ráncosodik, a látásunk élessége csökken a szemlencse mozgató izmainak kinyúlásával, a hajunk őszülni kezd, a vese kiválasztó tevékenysége romlik.. )
  • csökken az ellenálló képességünk, kialakulhatnak csontritkulások
  • szervezetünk fáradékonyabb lesz

A tudomány mai állása alapján azonban számos kellemetlen velejáróját késleltethetjük az öregedési folyamatnak. Ilyen például a bőr öregedése. Bizonyára Te is igyekszel elrejteni a korral járó megereszkedő, ráncos bőrt, hiszen a fiatalos, feszes külső számos előnnyel jár:

  • önbizalmat ad, a mindennapokhoz, az álláskereséshez, a szerepléshez, párkapcsolatokhoz
  • sikeresebbnek érzed tőle magad
  • a szép bőr egészségre is utal, erre pedig úgy hiszem mindenki vágyik

Nézzük hát meg egy kicsit alaposabban, hogy mi az oka, és milyen folyamatokat játszik le a bőrünkben az öregedés.

Kiválót okaként nyugodtan okolhatjuk az időt. Az évek múlása ezt hozza ki belőlünk. Amivel azonban lehet ezt sietetni:

  • tűző napfény (ami a „fotóöregedés”-ért felelős)
  • helytelen étrend
  • vegyszerekkel teli kozmetikumok
  • ápolatlanság
  • hormonális változások
  • füst (pl. cigaretta füst, vagy a lakóhelyhez közeli ipari üzem által kibocsájtott füstök/gázok)

Mi játszódik le az öregedés folyamán a bőrben?

A legfelső, úgynevezett hámrétegben a legszembetűnőbb változás. A vízmegtartó képesség csökkenése, amelynek hatására elvékonyodik a hámréteg. A vízhiány következtében a sejtek regenerálódási képessége lecsökken. Hajlamossá válik a bőr a gutát-hypomelanózisra, azaz a pigmenthiányos fehér foltok kialakulására, vagy éppen a pigment túltermelésnek köszönhető sárgás-barnás foltok képzésére.

A hámréteg alatt elhelyezkedő irharéteget is érintik a változások. Ez a lágy, rugalmas rostos szövetekből álló zóna. Az itt található kollagénszövetek biztosítják bőröd rugalmasságát. Az öregedési folyamat során ezek a szövetek fogynak, és kinyúlnak, ettől válik a bőröd kevésbé ellenállóvá és lazább textúrájúvá.

Ugyancsak az irhában találhatóak meg az elasztin rostok, amelyek a bőröd rugalmasságáért felelősek. Az UV fény hatására ezek megrövidülnek, vaskosabbá válnak.
A kötőszövetek között egy zselés szerkezetű anyag tölti ki, amely többek között vizet és hialuronsavat is tartalmaz, amely ma már megfelelő technológiával pótolható, ezzel is elősegítve a bőr állapotának megtartását, javítását.

A bőrhöz, mint szervhez még tartozik egy fontos zóna. Ez a bőr alatti zsírréteg. Az arcon képződő, mély ráncok egészen eddig a rétegig lenyúlnak. Ehhez a réteghez számos nem kívánt esztétikai bőrhiba köthető: ilyen a narancsbőr, a cellulitisz, sőt a nem túl szép seprű eresedések is itt képződnek, mert az irha és a bőralja között futó hajszálerek eléggé rugalmatlanok, hajlamosan elpattanni és láthatóvá tenni ezeket a nem túl esztétikus vonalakat.

Ugyancsak látványos öregedési jeleket mutat a bőr egyik speciális része: a fejbőr. Megfigyelhető, hogy az idősebb emberek haja lassabban nő, finomabb, vékonyabb, kifakultabb, vagy egészen ősz, és jelentősen ritkásabb. Ennek oka a fejbőrön található szőrtüszők számának csökkenése, valamint a megmaradt tüszők gyengébb tápanyag ellátottsága. Ugyanakkor bizonyos területeken a szőrnövekedés stimulálódhat, ilyen például a szemöldök, a felső ajak környéke, az áll, a fül és az orr.

Hogyan képződnek a ráncok?

Az arc egy rettentően összetett egysége a testünknek. 46 különböző izomrostból áll össze, amelyek mozgatása igen kifinomult. A bőr rugalmasságának elvesztésével, elvékonyodásával hajlamossá válik a mimikai izmok működéseinek hatására kisebb-nagyobb ráncokat képezni. Ezek a ráncok idővel állandósulnak, azaz a mimikai izmok speciális állásától függetlenül is láthatóak maradnak.

Ahogyan a bőr egyre szárazabbá, fakóbbá válik a kapilláris erecskék áttetszővé válnak. Ezt a folyamatot az UV fény sugárzása is gyorsítja, ezért aki vigyázni szeretne bőre fiatalságának megőrzésére, jó ha tartózkodik az órákig tartó napozásoktól.

Hogyan tudod a bőröd fiatalságát megőrizni?

2 (és fél) nagy csoportba oszthatóak a ma elérhető megoldások. Az első csoport az invazív eljárások. Ide sorolunk minden olyan eljárást, amely a hámréteg kisebb nagyobb megsértésével járnak. Ezeket szaknyelven invazív beavatkozásoknak is hívják. Ezek: 

  • klasszikus vagy lézeres plasztikai sebészet
  • bőrimplantátumok (hyaluronsavas feltöltés)
  • orvosi hámlasztások
  • botox

A másik nagy csoport a non-invaziv eljárásoké. A korábbival ellentétben ezek a beavatkozások a kötőszövetek megsértése nélkül végezhetőek el. Ilyen például:

  • a hatóanyagok belső vagy külső alkalmazása (De... nem mindegy milyen hatóanyag, milyen kocentrációban, mivel és hova kerül bejuttatásra!)
  • erőteljes és hatékony lézeres besugárzáson alapuló kezelések (Természetesen figyelve arra, hogy ez nagy teljesítményű biostimuláló lézer legyen!)
  • hormonális kúrák a változókorban (szerk. megj.: Orvos által ellenőrzött legyen, és ne a masszőrünk tanácsára vágjunk bele!)
  • mélyhámlasztások, dermabrázió

A fél csoport, a megelőzésé.
Ma még nem fordítunk kellő figyelmet rá, hogy a mindennapok során is megvédjük bőrünket az UV sugárzástól, holott egy szalmakalap hordása, vagy egy vegyszer mentes minőségi gyöngypúder, esetleg egy magas minőségű fényvédő krém is évekkel kitolhatja az első invazív bőrfiatalító kezelések szükségességét. Nyugati országokban szerzett tapasztalataink alapján a megelőzést a hosszú távú Anti-Ageing egyik legfontosabb pillérjének tartják. Hogy mit jelent ez a kifejezés? Egyszerűen azt, hogy bőröd fiatalságát, rugalmasságát a lehető leghosszabb távon tudd megőrizni. 

Vannak eszközök melyek gyorsítják a bőr öregedési folyamatait. Pl. a krémek, szérumok, melyek tele vannak bőrt terhelő vegyi anyagokkat, vagy a sokat emlegetett UV sugárzás. De vannak lehetőségek a bőr öregedési folyamatainak  lassítására is, mint pl. a magas koncentrációjú, vegyszer mentes kozmetikumok alkalmazása, a lézeres besugárzáson alapuló minőségi kezelések, az intenzív és mélyen ható orvos-kozmetkai kezelések.

A jövő… már félig itt is van!

Az új kozmetikai kutatási irányzatok között számos olyat találunk, amely hosszú távu Anti-Ageingre irányul. Hiszen megtartani a bőr rugalmas állapotát könyebb - és olcsóbb is - mint a már megereszkedett bőrt helyreállítani. Ilyen irányzatok pl. a génekre ható aktivátorok (pl. Klotho génre, mely a sejtek hosszú és egészséges élettartamáért felelős) vagy a peptid-alapú hatóanyagok felé való orientálódás (ami bizonyítottan hatásos a kollagán állomány intenzív stimulálására, nem úgy mint a kollagénes krémek, melyeknek valójában semmi közük a bőr kollagénjéhez). Ezek a stimulánsok képesek a bőr biológiai folyamatait befolyásolni. Vannak olyan peptidek (pl. az argirelin hexapeptid) amely képes blokkolni az izomrostot összehúzó ingert, így gátolva meg a ránc képződését. Az új kísérletek ezeknek a stimuláció blokkolási technikáknak a finomhangolására irányulnak. 

Ugyan csak meghatározó irányvonal a bőrmegújítás. Ehhez a sejtek fiziológiáját megvizsgálva, dolgoznak ki kutatók olyan hatóanyagokat, amelyek képesek a sejtek regenerálódását elősegíteni, védekező mechanizmusait erősíteni és szabályozni a sejtek működését, meghosszabítani egészséges élettartamát (ilyen hatóanyag pl. a nemrég felfedezett hó-alga, melynek koncentrátumként való felhasználásával igen eredményes Age-Defense kozmetikum látott napvilágot). Egyes erőteljes hatóanyag komplexek // szuperkoncentrátumok // hatására a kollagén mátrix képes szinte teljesen újjászületni, így téve feszesebbé a bőrt. 

Összefoglalva a bőr öregedése elkerülhetetlen, de a folyamat lassítása körültekintően megválasztott kezelésekkel és termékekkel nagyonis lehetséges.