Szezonja van!

Napozás és fényvédelem, egészséges vagy egészségtelen?

Statisztikák is alátámasztják, hogy a nyaralás alkalmával fényvédőszert használók között sokkal több a bőrrákos esetek előfordulása, mint a fényvédelem nélkül állandóan a napon tartózkodók (útépítő munkások, mezőgazdaságban dolgozók, tengerészek, halászok) között. 

Végre itt a jó idő és nincs is jobb, mint kimenni a szabadba: kirándulni, sportolni vagy csak egyszerűen napozni. A napvédelem fontosságát azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni, ugyanis bőrünk védtelen a káros UV-sugarak ellen. A túl sok napozás nem egészséges, kiszáradáshoz és leégéshez vezet, mértékkel és persze megfelelő védelemmel viszont kifejezetten egészséges. 

A barnaság ideje sosem járt le véglegesen, hol a világosabb, szeplős, hol a barna bőr a divat. A napozás szabályait azonban mindig be kell tartanunk, ha el akarjunk kerülni a veszélyes mellékhatásokat, úgymint a bőr idő előtti öregedése, a ráncok, a foltok vagy a melanoma.

 

A BARNULÁS KÉPLETE
 

A nap ultraibolya sugarai közül az UVA és az UVB éri el a Földet, az UVC-t az ózonréteg visszatartja, ez utóbbi a legerősebb a három közül. A hosszú hullámhosszú UVA sugárzás egészen a bőr irharétegéig elhatol, hatására a bőrben található kollagén károsodik, ezért a bőr gyorsabban öregszik. Az UVB sugárzás eredménye a hosszú távú barna bőrszín, mivel a rövid hullámhosszú sugarak a bőrünk felszínét érik. A bőr szarurétege festékanyagot, a bőr színéért felelős melanint kezd termelni, így próbál védekezni az UVB-sugarak ellen. A barnulás tehát nem más, mint a szervezet védekező reakciója a nap káros sugaraival szemben.

Nem minden ember bőre reagál azonosan a napfényre és képes azonos mértékben lebarnulni. A foto-típus azt határozza, meg hogy az adott egyén bőre hogyan reagál a napsugárzásra, eszerint hat különböző bőrtípust különböztetünk meg.

Minél alacsonyabb foto-típusba tartozik valaki – különösen az első, második, harmadik -, annál magasabb fényvédelmet szükséges használnia.

1.

Az első típus a tejfehér bőrű, gyakran vörös hajjal. Ő mindig leég, soha nem barnul, sok szeplője és anyajegye van.

2.

A második a halvány bőrű, szintén mindig leég, ritkán enyhén barnul és szeplősödésre hajlamos.

3.

A hármas típusnak enyhén barna bőre van, néha leég, de képes közepes barnaságra, van néhány szeplője.

4.

A négyes bőre soha nem ég le, mindig sötétbarnára barnul, és egyáltalán nem szeplősödik.

5.

Az ötös sötét bőre soha nem ég le, mindig nagyon sötét barna lesz, szeplő nála sosem fordul elő.

6.

Az utolsó, a hatos típusnak fekete bőre van és soha nem ég le.



FÉNYVÉDELEM ÉS AMI MÖGÖTTE VAN...
 

A napvédőkön a faktorszám azt mutatja, hányszorosára nő a bőr védekezőképessége a napozás alatt. A boltok polcain rengeteg extra magas faktorszámú naptej van, de fontos tudni, hogy elhanyagolható különbség van egy 15-ös és egy 40-es faktorú termék között: a kisebb faktorszámú 93-94 százalékos védelmet jelent az UVA és UVB sugarak ellen, a 40-es ennél alig nagyobbat, 97,2 százalékosat.

A napsugarak elleni védelem mellett fontos kérdés, hogy a naptejek felszívódásuk során milyen vegyi anyagokat juttatnak a bőrbe. A napvédő krémekben használt kémiai fényvédők tartogatnak számunkra veszélyeket.
Már a 90-es évek végén bebizonyosodott, hogy a kémiai fényvédő vegyületeink nagy része – annak ellenére, hogy önmagában a vegyület nem rákkeltő – UV sugárzás hatására rákkeltő vegyületekké alakulhatnak át.

Ezt a paradoxont alátámasztják azok a statisztikák is, amelyek kimutatják, hogy a nyaralás alkalmával fényvédőszert használók között sokkal több a bőrrákos esetek előfordulása, mint a fényvédelem nélkül állandóan a napon tartózkodók (útépítő munkások, mezőgazdaságban dolgozók, tengerészek, halászok) között. Ez a paradoxon sarkallta a kutatókat a kémiai fényvédő szerek hatásmechanizmusának a behatóbb vizsgálatára. Bebizonyosodott, hogy több fényvédőszer is tartalmaz rákkeltő vegyületeket, mint például:

- 4-Methyl-Benzylidencamphor (4-MBC vagy MBC)
- Octyl-Methoxycinnamate (OMC)
- Homosalate (Homomenthyl-salicylat vagy HMS)
- Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic -Acid (OD-PABA)
- Benzophenone-1, Benzophenone-2, Benzophenone-3 (oxybenzon)
- 3-Benzylidencamphor
 


FIZIKAI FÉNYVÉDŐK
 

A fizikai fényvédők azok, amik nem szívódnak be a bőrbe, hanem a felületén tapadnak meg, és visszaverik a káros sugarak zömét. A kémiai fényvédők ezzel szemben beszívódnak a bőrbe és elnyelik az UV sugarakat. A termékeken a titanium dioxide és a zinc oxide összetevőket kell keresni. A legbiztosabb, ha olyan készítményt választunk, amelyben mindkettő található, mivel a kettő együtt biztosítja a széles spektrumú védelmet. Sajnos alig-alig kapható ilyen napozó termék, de ha találunk, érdemes ezt megvenni.

Fizikai fényvédelmet biztosít továbbá az optikailag fiatalító hatású púderkülönlegesség valódi gyöngyporból (Wonder Pearls). A fényvédelem mellett értékes összetevői a bőrápoláson túl anti-ageing hatással is rendelkeznek. 20 életfontosságú aminosav, teljes értékű nyomelemek, cink, szelén, lítium, foszfor, jód, vas és magnézium támogatja a sejtszövet regenerációs képességét és erősítik a bőr megújulásának természetes folyamatát.

Mivel a kémiai fényvédők beszívódnak a bőrbe, míg a fizikaiak nem, így ez utóbbi egészségügyi szempontból biztonságosabbnak tartott. Bárkinek, aki emiatt aggódik, érdemesebb lehet fizikai fényvédőt választani. Fényallergia esetén pedig kötelező, hiszen ez esetben fontos, hogy a napsugarak egyáltalán ne érjék el a bőrt. (Szerk. megj.: Egyes fizikai fényvédők hátránya, hogy fehér réteggel vonják be a bőrt. Van, akit ez zavar, de fényallergia esetén fontos a tünetek megelőzése.)



A TERMÉSZETES FÉNYVÉDELEM
 

- Sárgarépa mag olaj: SPF 38-40
- Málnamag olaj: SPF 28-50
- Búzacsíra olaj: SPF 20
- Avokádó olaj: SPF 4-15
- Kókuszolaj: SPF 2-8
- Olivaolaj: SPF 2-8
- Kendermag olaj: SPF 6
- Mandulaolaj: SPF 5
- Shea vaj: SPF 3-6
- Jojoba olaj: SPF 4

Többször ismételve felvitelüket, akadályozzák a leégést. A természet által nyújtott természetes kivonatok mellékhatások nélkül alkalmazhatók.

A bőr természetes védekezőképességét és a szabad gyöktől való védelmét a retinyl-palmitát (A-vitamin) és az E-vitamin is fokozza. Az Antioxidánsban gazdag ételek fogyasztása pedig kiváló módja annak, hogy javítsuk a bőr napsugárzás-ellenállását.  

Bőrünk véd bennünket, tegyünk meg mi is mindent érte, 
abból tud építkezni, amit elfogyasztunk!