Mezoterápia vagy plasztika?

Gyakran elhangzik ez a kérdés az érdeklődőktől, vendégektől, ezért felkértem dr. Szabó Szilárd plasztikai sebészt, arcesztétika specialistát, hogy egy interjú keretében segítsen eldönteni ezt a fogós kérdést.

 

Dr. Szabó Szilárd Központjaiban 2012 óta nyújt lézeres mezoterápiás kezeléseket is a pácienseinek. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ő az egyik leggyakorlottabb hazánkban a lézeres mezoterápiás kezelésekben.

Dr. Szabó Szilárd 1995-ben végzett a Pécsi Orvostudományi Egyetemen Cum Laude minősítéssel. Belgiumban és itthon a legnevesebb magánklinikákon töltötte gyakorlati éveit. Szakvizsgáját 2003-ban szerezte, azóta is folyamatosan praktizál több neves hazai magánklinikán.

Bob Csilla (BCs): Szilárd, szerinted melyik a hatékonyabb kezelésmód? A mezoterápia vagy a plasztika?

Dr. Szabó Szilárd (Dr. SzSz): Véleményem szerint mind a két terápiának megvan a maga létjogosultsága. Nem lehet személyre szabott vizsgálatok nélkül azt mondani általánosságban, hogy az egyik jobb vagy rosszabb eszköz az öregedési folyamatok lassításában. A két módszernek megvannak a sajátos kezelési területei, a tipikus problémák, amelyekre megoldást nyújtanak.

Ha például egy fiatal páciens azzal érkezik hozzám, hogy szeretné, ha az arcbőre újra feszes és rugalmas lenne, többnyire a bőrstruktúra javítása megoldja ezt a problémát. Ilyen esetben a Laser Meso készülékkel végzett lézeres mezoterápiát szoktam javasolni. A berendezéshez kifejlesztett prémium minőségű Age Attraction termékek hatékonyan segítenek  fokozni a bőr kollagén termelését, visszaépítve ezáltal a természetes kontúrokat. Ugyanakkor egy idősebb páciensnél, akinek a bőre jelentősen megereszkedett, kontúrt vesztett, túlzottan ráncos sokkal hatékonyabb lehet például egy részleges vagy teljes arcfelvarrás.

 Valamit azonban mindig szem előtt kell tartanunk: a páciens nem azért keres meg minket, hogy megoperáljuk, hanem, hogy fiatalabb és szebb legyen.

Ezért mindenkinek a saját problémájára, személyes igényeire szabottan tudunk csak terápiát javasolni. Csak azért mert egy vendég beesik az ajtón, hogy ő szeretne  ilyen vagy olyan kezelést,nem végezzük el indokolatlanul, ha van kíméletesebb megoldás!

Tehát van olyan eset, amikor az egyik, és van, amikor a másik lesz a jó megoldás?

Dr. SzSz: Én inkább úgy fogalmaznám meg, hogy van, amikor az egyik vagy a másik látványosabb megoldást nyújt elsőre.

A kezelés megkezdése előtt pácienseinknél terápiás tervet dolgozunk ki, amely akár többéves terv  is lehet. Első lépésként tisztázzuk, mi az, amit nem szeret magán, majd elemezzük, hogy ennek az elváltozásnak mi volt a kiváltó oka. Nem mindegy például, hogy inkább a külső környezeti tényezők, mint a napfény, a szolárium dominálnak, vagy belső, örökletes tényezők, határozzák meg a bőr öregedési folyamatait.

Ezt követően a problémától függően tervezzük meg a kezeléseket. Pótoljuk az elvesztett szöveteket zsírtöltéssel, injekciós töltőanyagokkal,  helyreállítjuk az optimális izomtónust, pl. az arcbőr megereszkedéshez vezető pethyüdt izmok tónusát elektromos stimulációval javítjuk, vagy a dinamikus ráncok kialakulásához vezető fokozott izomtónust botox-kezeléssel csökkentjük.  A bőr és kötőszövet minőségének javítására a Meso Laser kezelést alkalmazzuk.

A  plasztikai beavatkozások egy része kiegészítő kezeléseket is igényel a tökéletes eredmény érdekében. A feltöltő kezelések, mint  pl. a hyaluronsavas feltöltés akkor lesz igazán szép, ha nemcsak a bőr alá  fecskendezzük a hatóanyagot, hanem egyúttal a bőr teljes szerkezetét is megújítjuk. Ilyen esetekben a Meso Laser páratlan segítséget nyújt, hogy egy igazán szép, ragyogó, feszes bőrű, kontúros arc legyen a végeredmény.  Ehhez a lézeres előkészítést követően HIGH-TECH elektroporációs eljárással juttatjuk be a hatóanyagokat a bőrszövet rétegeibe, hogy ott kifejthessék stimuláló hatásukat.

A plasztikai sebészet és a mezoterápia így jól kiegészíti egymást.

A lézeres mezoterápia ezek szerint kevés a tökéletes eredményhez?

Dr. SzSz: A Meso Laser lézeres mezoterápia a hosszútávú Anti Aging-ben a legjelentősebb. Évekkel ki tudja tolni az első plasztikai műtétek időpontját, sőt vannak olyan vendégek, akiknek annyira jól reagál a bőre a terápia során bejuttatott hatóanyagokra, hogy akár soha sem kell plasztikai beavatkozást végezni. Azonban önmagában csak az esztétikai problémáknak egy részét képes megoldani.

Aki hosszú távon szeretné megőrizni bőre  rugalmasságát és  tartását, annak mindenképpen javasolt  ki próbálnia egy valódi lézeres mezoterápiát olyan helyen, ahol minőségi hatóanyagokkal és valódi géppel dolgoznak, mert sajnos sok a hamisított berendezés,  mely akár komoly károkat is okozhat a páciens bőrén.

Hogyan működik pontosan a lézeres mezoterápia?

Dr. SzSz: Két fő lépést különböztetünk meg, az első a bőr megtisztítása után a lézeres besugárzás. Ennek az a lényege, hogy lézerfény hatására létrejön a biostimuláció, azaz fokozódik a bőr áteresztő képessége, valamint a kötőszövetek működése. Ennek köveleztében megindul a kollagén-termelődés. Ez a kezelés egy úgynevezett nagy teljesítményű soft lézerrel történik, ami kíméletes, így sem égő érzés, sem bőrirritáció nem alakul ki. Ezt követi a HIGH-TECH elektroporációval történő hatóanyag bevitel a bőr mélyebb rétegébe. Ennek során a készülék „elektromos kapukat” nyit a szövetekbe, ahol be tudjuk juttatni a szérumokat. Ezek az elektromos ingerek nem okoznak hámsérüléseket, és fájdalommentesek. A korábbi technológiákkal szemben (rádiófrekvencia, iontoforézis, ultrahang, elektroforézis, hagyományos tű nélküli mezoterápia) a HIGH-TECH elektroporáció képes a sejtek belsejébe is bejuttatni a hatóanyagokat, valamint olyan mélyen is képesek vagyunk vele nagy mennyiségű hyaluronsavat bejuttatni, amelyek már garantálják a hosszan tartó eredményeket is!

Honnan lehet tudni, hogy valódi, garantáltan minőségi kezelésben lesz része a vendégnek?

Dr. SzSz: Egyrészt leinformálható szolgáltatókat kell keresni, akik például rendelkeznek a HIGH TECH Mesotherapy emblémával, másrészt pedig érdemes előre tájékozódni, hogy milyen termékekkel dolgozik az adott szakember. Ezt akár már a bejelentkezéskor meg lehet kérdezni.

Mitől más az Age-Attraction termékcsalád, mint más termékek?

dr. SzSz: Az Age-Attraction termékeket orvos-kozmetikai célokra fejlesztik. Ezzel a termékcsaláddal a kollagéntermelés intenzív stimulálása az elsődleges cél. A siker egyik kulcsa a nagyon magas hatóanyag koncentrátumon kívül az, hogy nem tartalmaznak a bőrre káros vegyi anyagokat. Az Age-Attraction termékek csak olyan összetevőket tartalmaznak, melyek hatékonyságát kutatások igazolják. Ilyen például az egyedülálló triplex hyaluronsav, a szinergiában működő vitaminok, az erőteljes peptidek, a Q10 koenzim, és az olyan speciális növényi kivonatok, mint a parazsázsa és az őssejtek is. Ha összehasonlítjuk az azonos ár-színvonalú termékekkel, sokkal magasabb hatóanyag koncentrációt kapunk ugyanazért az árért. Szerintem ez már önmagában is egy beszédes adat.

Köszönöm Szilárd!

Ahogyan Dr. Szabó Szilárd is említette, a lézeres mezoterápia és a plasztikai sebészet remekül kiegészítik egymást. Érdemes a kíméletesebb módszereket kipróbálni előbb,  A megfelelő minőségű termékek és kezelő berendezések évekkel is kitolhatják az első plasztikai beavatkozások időpontját. A német gyártmányú Laser Meso készülék, és a hozzá kifejlesztett Age Attraction orvos-kozmetikai termékcsalád ma még csak néhány kozmetikában érhető el Magyarországon. Ennek listája ide kattintva elérhető. Tegyen egy próbát a lézeres mezoterápiával, mielőtt kés vagy tű alá fekszik, de ha mégis  szeretné megnézetni állapotát, Dr. Szabó Szilárdra - az Istenhegyi Magánklinika igényes környezetében - biztosan számíthat!